Flexfolie snijden

Flexfolie snijden

FLEXFOLIE SNIJDEN, PELLEN EN PERSEN

Je hebt een leuk project in gedachten en je wil iets gaan bedrukken met flexfolie. Je hebt de juiste keuze gemaakt tussen de verschillende soorten flexfolie op de markt. Perfect geschikt voor het resultaat dat je wil bereiken. Dan kunnen we aan de slag en de flexfolie snijden.

Misschien heb je eenvoudig ontwerp en kan je deze met de schaar knippen. Maar in de meeste gevallen, zullen we een snijplotter moeten gebruiken. Ik hoor je al denken, wat is nu weer een snijplotter?

WAT IS EEN SNIJPLOTTER?

Wel simpel, een snijplotter kan o.a. flockfolie, vinyl en flexfolie snijden. Het is een soort computergestuurde snijmachine. Kleine snijplotters zien eruit als een desktopprinter. Zoals een printer een spuitmondje bestuurt, bestuurt de computer de beweging van een scherp mes over het oppervlak van het materiaal. Dit mes wordt gebruikt om vormen en letters uit dunne dun zelfklevend plastic (vinyl of flex) te knippen. Het vinyl kan dan op verschillende oppervlakken worden geplakt, afhankelijk van de lijm en het type materiaal.

WELKE SOFTWARE GEBRUIKEN?

Voor we kunnen gaan flexfolie snijden met onze snijplotter, hebben we software nodig om een ontwerp te maken. Tsja, wat zouden we zijn zonder computer hé. Voor ons ontwerp hebben we een op vectoren gebaseerde afbeelding nodig.

Hierbij maken we eigenlijk best een onderscheid tussen de hobbyist en de professional.

De professional zal gebruik maken van de gekende “vector” gebaseerde software programma’s Adobe Illustrator of Corel Draw maar als hobbyist komt de software samen met de snijplotter en is dat dus een zorg minder.

In Silhouette Cameo heb je een speciale functie “Traceren” waarmee je bijna elke afbeelding omzet in een vector afbeelding.

WAT IS EEN VECTORAFBEELDING ?

Vectorafbeeldingen zijn in tegenstelling tot JPEG’s, GIF’s en BMP-afbeeldingen niet samengesteld uit een raster van pixels. In plaats daarvan bestaan vectorafbeeldingen uit paden. Die paden worden gedefinieerd door een begin- en eindpunt, die samen met andere punten, krommen en hoeken vormen. Een pad kan een lijn, een vierkant, een driehoek of een ronde vorm zijn. Deze paden worden gebruikt om eenvoudige tekeningen of complexe diagrammen te maken. Paden worden zelfs gebruikt om de karakters van specifieke lettertypen te definiëren.

HET VOORDEEL VAN EEN VECTORAFBEELDING

Omdat vectorgebaseerde afbeeldingen niet uit een bepaald aantal punten bestaan, kunnen ze worden geschaald naar een groter formaat en kunnen ze geen beeldkwaliteit verliezen. Als je een rasterafbeelding opblaast, ziet deze er korrelig uit of ‘gepixeld’. Vergroot je een vectorafbeelding, dan blijven de randen van elk object in de afbeelding vloeiend en schoon. Dit maakt vectorafbeeldingen ideaal voor logo’s. Die zijn klein genoeg om op een visitekaartje te verschijnen, maar kunnen worden zo groot worden geschaald dat ze een reclamebord vullen.

VAN COMPUTER NAAR SNIJPLOTTER

FLEXFOLIE GESPIEGELD NAAR DE PLOTTER STUREN

Belangrijk en niet vergeten!  Als je wil flexfolie snijden om aan te brengen op stof, moet je deze eerst spiegelen en dan pas naar je plotter sturen om te snijden!

FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN?

Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.

Wanneer het ontwerp klaar is met behulp van de nodige software, sturen we het vervolgens naar de snijplotter (veelal via connectie met USB kabel). Daar snijdt het langs de vectorpaden die in het ontwerp zijn vastgelegd. De snijplotter kan flexfolie snijden op een X- en Y-as over het materiaal bewegen en in elke denkbare vorm de flexfolie snijden.

De flex of het vinylmateriaal wordt geleverd voor de professionelen in lange rollen. Zo kunnen projecten met een aanzienlijke lengte zoals banners of reclameborden gemakkelijk worden gesneden met deze grotere professionelere snijplotters.

De meest gekende snijplotters in Europa voor de hobbyist zijn de Silhouette Cameo en Brother. Sinds kort is nu ook op enkele plaatsen bij ons de Cricut Explore Air en de Cricut Maker van Amerikaans bodem te koop. Deze komen met hun eigen software.

Het vinyl materiaal dat met deze kleinere snijmachines het gemakkelijkst te gebruiken is, kan worden bekomen in volgende afmetingen : 21 x 30 cm, 25 x 30 cm en 30 x 50 cm.

Je kan heel leuke dingen maken met flex. Gepersonaliseerde geschenken zijn altijd een topper! Je kan strijkapplicaties gebruiken om shirts een unieke look te geven.

DE BESTE FLEXFOLIE AAN DE LAAGSTE PRIJS

BEPERKINGEN VAN EEN SNIJPLOTTER

De enige grote beperking bij snijplotters is dat ze alleen vormen uit enkele kleuren vinyl snijden. Bij een ontwerp met meerdere kleuren moet elke kleur afzonderlijk worden gesneden en vervolgens op elkaar worden gelegd terwijl deze op het item wordt aangebracht. Aangezien de vormen in effen kleuren zijn uitgesneden, kunnen foto’s en verlopen niet worden gereproduceerd met een stand-alone snijplotter.

Desktopsnijders zijn geschikt voor een laag volume en een laag budget, terwijl stand-alone snijplotters meer geschikt zijn voor hogere volumes.

Er bestaan evenwel ook printers met een snijfunctie. Deze hebben de mogelijkheid om gedrukte vinyl te maken. Maar zijn uiteraard niet goedkoop.

Glitter Strijkapplicatie Vlinder bestand
Flexfolie Snijden en Pellen

NA HET SNIJDEN : HET PELLEN

Nadat het ontwerp is uitgesneden, moet de tekening nog uit de vinyl worden gepeld. Er wordt vanaf de achterkant gewerkt, zodanig dat datgene verwijderd wat niet bij het ontwerp hoort.

Bij het verwijderen van de vinyl zal een pelhaak worden gebruikt. Een pelhaak heeft een met rubber beklede handgreep zodat hij niet wegglijdt en comfortabel is om vast te houden, zelfs bij het pellen of weeden van grote en ingewikkelde stukken. Maar de punt is scherp en goed genoeg om ook de kleinste stukjes vinyl op te pakken.

Omdat bij het verwijderen van het overtollige vinyl, de klevende plastic laag vrijkomt, moet men voorzichtig zijn dat stof en vuil hierop niet komt vast te zitten. Daarom is het een goed idee om op een schoon werkoppervlak te beginnen. Want indien er zelfs maar een klein stukje vuil per ongeluk op de plastic laag terecht komt, zal dit samen met het ontwerp worden vastgehecht zodra warmte is aangebracht. Elk klein beetje vinyl dat niet mag overgedragen worden, moet worden verwijderd.

FLEXFOLIE AANBRENGEN

Eenmaal gepeld, wordt het ontwerp of tekening met de glanzende kant naar boven en de matte kant naar beneden op het project gelegd.

Voor het vasthechten van het ontwerp, kunnen we ook hier best een onderscheid maken tussen wat door een professional en een hobbyist wordt gebruikt.

De professional maakt gebruikt van een hittepers. Voor de hobbyist die slechts af en toe een warmtetransfer wenst te doen, kan een strijkijzer volstaan. Cricut is enige tijd geleden met een speciaal toestel op de markt gekomen, m.n. de Cricut Easypress. Ondertussen is er zelfs al een tweede versie op de markt. Je vindt deze o.a. bij Bol.com.

Hittepers Secabo

WAT IS EEN HITTEPERS ?

Hittepersen worden ook transferpersen genoemd en hebben de mogelijkheid om duurtijd en een specifiek temperatuur- en drukniveau in te stellen voor een specifiek vinyl en worden aanbevolen voor professionele resultaten.

Een hittepers geeft de mogelijkheid om individuele vectorafbeeldingen of ontwerpen op kledingmaterialen, kleding, T-shirts, polo’s, petjes, hout, metalen, tassen, muismatten, keramische tegels, strass-steentjes en andere stoffen accessoires over te brengen. Het heeft een elektronisch verwarmd metalen oppervlak dat bekend staat als de warmteplaat. Wanneer de hittepers is ingeschakeld, mag men deze warmteplaat nooit aanraken om risico op brandwonden te vermijden!

Een transferpers heeft over het algemeen standaard maatplaten van 38x38cm of wat groter, 40x50cm. Daarnaast zijn er verschillende maatwerk platen voor schoenen, sport tassen, kappen van petjes en wat al niet meer.

Wanneer je éénmalig een transfer wil doen, kan je een strijkijzer gebruiken. Lees alles over flexfolie strijken.

Je kan meerdere lagen flexfolie op elkaar strijken. Maar let op, niet alle materialen kunnen op elkaar worden gestreken. Zo kan glitterflex niet op flex of flockfolie worden gestreken. Het kan ook interessant zijn om te werken met flockfolie. Dit is een fluweelzacht materiaal. Lees meer over hoe je flockfolie zelf kan snijden, aanbrengen en strijken.

Zo, ik hoop dat ik jullie hier een heel stuk mee op weg heb geholpen om jullie eigen projecten gaan uit te werken.  Op mijn YouTube kanaal vindt je nog meer informatie over het werken met flexfolie, flockfolie en glitterflex.  Ben je op zoek naar kwalitatieve flex tegen een voordelige prijs, neem dan een kijkje in de shop.