Hoe strijk je flexfolie?

Hoe strijk je flexfolie?

Leuk! Je wil meer te weten komen over hoe je nu precies kan flexfolie strijken. En het treft dat ik je daarbij kan helpen omdat ik het uiteraard zelf vaak doe. Je kan flex strijken op enorm veel zaken : de meest gebruikelijk is op t-shirts. Maar je het ook strijken op baby-body’s, dekens, kussenslopen, zakken, theedoeken, enz. Zo kan je op een eenvoudige manier een leuk gepersonaliseerd cadeau maken voor familie of vrienden. Door een simpele T-shirt, rompertje of slabbetje te bedrukken met flex kan je snel iets heel speciaals en uniek maken. Klinkt interessant, niet? In deze blogpost help ik je verder op weg.

Aangezien het binnenkort Valentijn is, heb ik een paar ontwerpjes gemaakt met hartjes. Uiteraard! Ik heb ze tijdelijk beschikbaar gesteld in de shop indien jij ook zo’n applicatie op een sweater of shirt wil. Je hoeft het dan enkel nog op te strijken. Het hart links bestaat uit verschillende hartjes in verschillende groottes en is met 2 kleuren glitterflex gemaakt. In het middelste hart staat de tekst “All We Need is Love” en is gemaakt uit rode glitterflex. Het uitknip patroon voor de 3de shirt met het hart en de letters “Love” is gratis te downloaden. Indien je zelf over een snijplotter beschikt, kan jij zelf aan de slag om een uniek geschenk te maken!  Zoniet kan ik deze voor jou maken en kan je de applicatie zelf in de shop vinden.

Het kussen hierboven kan je ook zelf maken en versieren met tekst in flockfolie. Flockfolie kan je ook strijken maar is net iets anders. Het hartje op het kussen is ook gratis te downloaden.

Flexfolie kan je aanbrengen op alles wat je kunt strijken met een zeer HEET strijkijzer.   Flex werkt het beste op katoen of polyester of katoen / polymengsels. Andere synthetische stoffen, zoals acryl, lukt moeilijk omdat ze smelten onder de hitte van een strijkijzer.

Meer gevorderde doe-het-zelvers, kunnen zelfs flexfolie aanbrengen op petjes, voetballen en zelfs hout!

FLEX FOLIE STRIJKEN MET HET STRIJKIJZER OF HITTEPERS?

Transfers met flexfolie worden gestreken met een van de warmste instellingen van het strijkijzer. Met mijn strijkijzer neem ik de heetste katoeninstelling of de laagste linneninstelling. Dat betekent waarschijnlijk dat de hoge katoenstand ongeveer 150° C is. Je kunt ook de temperatuur van je strijkijzer testen met een hoge hittethermometer, maar pas op dat je jezelf niet verbrandt!

Ze kunnen uiteraard best met een hittepers worden aangebracht, welke een betere waarborg biedt voor een goede hechting.  De mooie bedrukte glitter T-shirts die ik in de shop verkoop zijn met de hittepers van Secabo aangebracht.

Gebruik van een hittepers

TIP! Zorg er voor dat uw stof bestand is tegen de hitte van uw strijkijzer. Check zeer goed de labels in je kleding. Best is dit even te testen.

TIP! Het is ook nuttig om je project op voorhand te wassen als het iets is dat zal gewassen worden. Als je dit niet doet, kan het wat gaan trekken door het krimpen van de flexfolie na de eerste wasbeurt. Als het iets is dat je niet gaat wassen (zoals bijvoorbeeld rugzakken) hoef je je geen zorgen te maken over deze stap.


Hartje in flexfolie

 

WAT IS FLEXFOLIE EIGENLIJK?

Flexfolie, is een flexibele folie, een speciaal soort vinyl dat op bepaalde stoffen kan worden gebruikt om ontwerpen en promotionele artikelen te maken. Het wordt geleverd in een rol- of vellenvorm met een klevende achterkant zodat het kan worden gesneden met een snijplotter, gepeld en op stoffen kan worden geplaatst en het na het toepassen van warmte op de stof wordt vastgehecht. 

SOORTEN FLEXFOLIE EN TOEPASSINGEN

Waarop moet je letten als je flexfolie koopt. Er zijn vele soorten flexfolie te krijgen om andere effecten en afwerkingen te bekomen. Er zijn transfers mogelijk in mat, glanzend en zelfs glittermateriaal. Glitterflex is uiteraard één van mijn lievelingsmaterialen om mee te werkendaarmee kan je op een leuke manier glitter op je kleding gaan aanbrengen. Je kan ook transfers krijgen in flockfolie. Deze zijn duurzaam en voelen fluweelachtig aan. Er zijn ook designs te krijgen in holografische, reflecterend, glow-in-the-dark, metallic flex en 3D techno flex, die het ontwerp een beetje doet opblazen. Heel speciaal en leuk effect !

VOOR EEN MOOI EN PERSOONLIJK CADEAU, GEBRUIK IK EEN STRIJKAPPLICATIE

HOE KAN IK ZELF EEN TRANSFER MET FLEXFOLIE STRIJKEN?

Zorg ervoor dat u de transfer met flexfolie op een schoon kledingstuk of artikel aanbrengt. Was het artikel voor gebruik. Veel bedrijven behandelen kleding met chemicaliën waardoor de kleuren er levendiger uitzien in winkels. Deze chemicaliën moeten worden verwijderd voordat het strijkijzer wordt aangebracht. Vermijd het gebruik van wasverzachter bij het voorwassen van materialen. Als u het item vóór het aanbrengen wast, wordt ook het eventuele krimpen vermeden.

Je kan geen enkel opstrijkmateriaal over glitterflex aanbrengen, want dit materiaal zal bovenop de glitterlaag loslaten. Glitterflex kan je wel bovenop gewone flexfolie strijken.

Ik heb deze kussensloop zonder rits zelf gemaakt en vond het een leuk idee om deze te gaan versieren met een paspelband en flexfolie en een klein beetje glitter natuurlijk.

STAP-VOOR-STAP

 • Verwijder de film, waarbij alleen de gewenste afbeelding op de liner achterblijft (dit proces staat bekend als pellen of weeden). Het gebruik van een pelhaak of weeder kan dit proces sneller en gemakkelijker maken.
 • Zet je strijkijzer op de instelling katoen / linnen (meestal de hoogste temperatuurinstelling). Zorg dat de stoomstand UIT staat voor stoomstrijkijzers.
 • Gebruik het strijkijzer om het gedeelte van de stof waarop u de transfer wilt gaan aanbrengen, gedurende 10-15 seconden voor te verwarmen.
 • Plaats de transfer met de liner naar boven op het voorverwarmde materiaal. Breng gedurende 25-30 seconden redelijk krachtige druk uit met het strijkijzer. Persen maar niet strijken!
 • Verwijder de doorzichtige liner als deze nog warm is
 • Draai de stof om en oefen nog eens 25-30 seconden onder middelmatige druk met het strijkijzer op de achterkant van het materiaal.
 • Gebruik altijd een persdoek (of een schone katoenen doek, zoals een theedoek) of bakpapier over de bovenkant van uw materiaal wanneer u warmte gebruikt. Dit beschermt uw basismateriaal tegen de hitte van het strijkijzer.

FLEXFOLIE STRIJKEN : PRAKTISCHE TIPS 

 1. Strijkplanken met lichte demping worden aanbevolen (voor het beste resultaat wordt een stevig oppervlak wordt aanbevolen boven een aanzienlijke vulling).
 2. Strijk met een persdoek of een stukje katoenen stof (zoals een theedoek) over de liner van het materiaal om het te beschermen tegen de hitte van het strijkijzer.
 3. Plak niets bovenop glitterflex. Dat zal niet houden.
 4. Holografische glitterfolie is niet geschikt om op te strijken.
 5. Als een deel van de afbeelding niet kleeft, vervangt u de liner over de flex en strijkt u het stuk opnieuw met de ijzeren punt gedurende 10 seconden, waarbij u het met vaste druk recht over losse randen heen en weer beweegt.
 6. Het gebruik van de instelling Katoen / Linnen van het strijkijzer biedt de beste resultaten voor de meeste materialen. Meer gevoelige materialen kunnen best goed beschermd worden door een persdoek of stuk katoenweefsel, zoals een theedoek, te gebruiken.
 7. Bij stoomstrijkijzers zet u de stoomstand UIT wanneer u flexfolie aanbrengt.

Hierboven enkele voorbeelden van hoodies die ik heb bedrukt voor honden liefhebbers. Deze hoodies zijn bedrukt in flex waarbij ik gebruik heb gemaakt van een knockout techniek voor de honden en wolf.

symbool niet in droogrommel

ONDERHOUD TEXTIEL MET FLEXFOLIE

 • Voor een lange levensduur, was het verfraaide item binnenstebuiten en stop het niet in de droogtrommel.
 • Bedrukte kleding was je best niet hoger dan 40°C.
 • Gebruik bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel, dat is minder agressief dan poeder.
 • Gebruik GEEN chloorbleekmiddel en laat de gewone bedrukkingen ook niet chemisch wassen
 • Hang je kleding na het wassen DIRECT te drogen. Op deze manier krijg je minder kreuken en voorkom je slijtage en beschadiging van de berukking.
 • Niet in direct zonlicht laten drogen. Dit kan verkleuring veroorzaken.
 • De bedrukking NOOIT strijken. Draai het kledingstuk binnestebuiten en zorg dat het strijkijzer op de laagste warmtestand staat. 
 • Als er delen van de flexfolie na het wassen lijken los te komen, strijkt u het materiaal eenvoudig opnieuw volgens de volledige toepassingsinstructies van flexfolie strijken

Heb je er zin in gekregen om zelf aan de slag te gaan, maar zit je toch nog met vragen, laat dan een reactie hieronder in de comments. 


3 Comments

 • Kaat Van Der Poorten
  21 januari 2019 13:35

  Beste,

  Zou het mogelijk zijn om info te krijgen voor het bedrukken/personaliseren van lampenkappen ?
  Ik zou er graag een naam op plaatsen (kinderkamer), maar weet niet of dit kan met flexfolie ?
  Kan je me helpen of doorverwijzen aub ?

  • Ingrid
   21 januari 2019 13:44

   Hallo Kaat,

   Uit welk materiaal is jouw lampenkap gemaakt?
   Groetjes

   Ingrid

  • Ingrid
   21 januari 2019 14:09

   Hallo Kaat,

   Ah ja. Ik zie het nu.
   Het lijkt mij niet zo gemakkelijk om dit met flexfolie of glitterflex te gaan doen, want het is een rond oppervlak en je moet toch een stevige druk kunnen geven met een strijkijzer. Vinyl of ook wel stickerfolie genoemd, kan je enkel gebruiken voor een gladde ondergrond, dus voor een muur, een deur, glas enz.

   Wat volgens mij echter wel zou kunnen : de namen schrijven met een uitwisbare textielstift en dan gaan gebruik maken van een hotfix applicator en strass steentjes.

   Vanavond post ik op mijn Youtube kanaal een video over hoe je met een applicator een sterretje in steentjes op sneakers aanbrengt. Op een lampenkap zou dit eigenlijk een beetje gelijkaardig zijn.
   Dus als je je abonneert op mijn YouTube kanaal en op het belletje klikt, ga je automatisch verwittigd worden.

   Zit je niet op YouTube, dan moet je me morgen nog maar eens aanschrijven, dan stuur ik jou dan de link door.

   Ik kijk je reactie met ongeduld tegemoet.
   Groetjes

   Ingrid

Leave a Reply