Hoe kan je flockfolie strijken?

Hoe kan je flockfolie strijken?

STRIJKLETTERS IN FLOCKFOLIE STRIJKEN

Strijkletters zijn letters die uit een speciaal materiaal zijn gemaakt die door middel van verhitting kunnen worden aangebracht op textiel. Flockfolie, of flock velours zoals het soms ook genoemd wordt,  is een zachte, fluweelachtige textieldrukfolie met een klevende achterzijde. Het heeft een dicht vezelgehalte waardoor het een beetje lijkt alsof het is geborduurd. Het zorgt voor een professionele uitstraling tegen een veel lagere prijs. Dat is meteen een groot voordeel van strijkletters, of strijkapplicaties in flock in het algemeen. Maar je kan dus zowel flexfolie als flockfolie strijken.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FLEXFOLIE EN FLOCKFOLIE?

Het verschil tussen flex en flockfolie heeft met het volgende te maken. Flexfolie is dunner en gladder dan flockfolie. Ze hebben beiden een klevende drager. Dat is een harde klevende plastic laag. Zowel flexfolie als flockfolie is te gebruiken met een snijplotter. Maar je kan ook figuurtjes met de hand snijden. Die teken je op de achterzijde (dus op de drager) en knipt ze dan uit met een puntige schaar zonder de drager te verwijderen. Flexfolie is echter beter geschikt voor kleinere ontwerpjes dan flockfolie. Ook de advies temperatuur voor het aanbrengen van de flockfolie verschilt van die van de flexfolie. Voor flockfolie is dat 160° C en voor het aanbrengen van flexfolie 150°C.

Enkele merken :

Er zijn verschillende merken Flockfolie in de handel te verkrijgen. Je hebt flockfolie CAD-CUT®FLOCK van Stahls“. Er is ook de StripFlock®” van Siser en de TubiTherm Flock van de Poli-Tape Group, welke allen prima zijn. Ben je op zoek naar kwaliteitsflock van Stahls, neem dan een kijkje in de shop.

WAAROP KUN JE FLOCKFOLIE STRIJKEN?

Strijkletters in flockfolie zijn fantastisch om te gebruiken op dingen zoals kinderkleding. Kinderen zullen dol zijn op het gevoel!

Het ziet er bovendien goed uit bij gebruik op sweaters, sport-hoodies en tops. Het zorgt ervoor dat nummers en namen er echt uitspringen. Ook in combinatie met andere leuke strijkapplicaties, kan dit er fantastisch knap uitzien.

Flockvelours is geschikt voor katoen, polyester en acryl van voor een mengeling hiervan.

HOE KUN JE FLOCKFOLIE SNIJDEN?

Elke fabrikant moet de vereisten specificeren voor het snijden en persen van hun specifieke vinyl. Het hangt ook af van het type snijplotter dat u gaat gebruiken voor het snijden van strijkletters.

Alle van de belangrijkste snijmachines kunnen gemakkelijk flockfolie snijden. Ik gebruik graag de Cricut Explore Air 2 om te snijden (en ben er helemaal weg van), maar je kunt ook de volgende gebruiken: de Silhouette CAMEO 3 of de Brother Scan N Cut.  We mogen niet vergeten ons ontwerp te spiegelen voor het snijden.

Stel voor een Cricut Explore Air 2-snijmachine uw machine in op “Iron On+” en test vervolgens om te zien of dit werkt.  Je moet ervoor zorgen dat het mes door de flock gaat en niet door de transparante achterkant.

Gebruik bij een Silhouette Cameo-snijmachine een dikte-instelling van 33 en een mesinstelling van 4-snelheid 5 en kracht 6.

Zoals met elk nieuw vinyl of nieuwe machine, moet je eerst een test doen voordat je definitief snijdt. Neem even de tijd om een ontwerp te knippen en kijk of het werkt. Verander wat er moet veranderen en ga er dan voor.

Wanneer je bij mij een strijkapplicatie bestelt, dan krijg je een extra stukje testmateriaal mee. Zo kan alvast eerst uitproberen vooraleer op je mooie kledingstuk of ander textiel te strijken.

Glitter Strijkapplicatie Love met Hartjes

STRIJKAPPLICATIES

Heb je geen snijmachine en ook geen zin om er eentje aan te schaffen voor een enkele strijkapplicatie, dan ga ik u helpen.

KUN JE FLOCKFOLIE STRIJKEN IN COMBINATIE MET ANDERE FOLIES?

Je kunt flock strijken in combinatie met o.a. flex of glitterfolie. Zo kan flexfolie dienen als basislaag of bedekt worden met andere materialen, waardoor het een zeer unieke, high-end uitstraling aan logo’s en ontwerpen geeft. Flockfolie kan bovenop gewone flexfolie worden gedrukt, waardoor een rand rond tekst, een afbeelding of een ander ontwerp ontstaat. Het maakt dat het ontwerp echt opvalt! Let wel : glitterfolie kan niet als basislaag dienen. Bovendien is flock velours erg ondoorzichtig en heeft het diepe, rijke kleuren die ideaal zijn voor dierenprints.

Je zou ook flock strijkletters kunnen aanbrengen op een afbeelding uitgesneden in flexfolie.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET COMBINEREN VAN VERSCHILLENDE MATERIALEN?

  • temperatuur
  • tijd
  • druk
  • gebruik van een beschermdoek of papier

Wanneer je verschillende lagen flex folie over elkaar zet, zowel met een strijkijzer als met een hittepers, kan je problemen krijgen wanneer de temperatuurinstelling, de druk of de tijd niet klopt. Wanneer je op meerdere lagen drukt, is het goed om te onthouden dat de eerste laag de extra warmte van elke extra druk ontvangt. Stel dat je een ontwerp met 4 kleuren hebt gedrukt voor de aanbevolen 15 seconden voor elke laag. De eerste laag zou eindigen met een totale perstijd van EEN MINUUT. Dat gaat er niet goed uitzien.

Wanneer de folie te lang bedrukt wordt, kan het bovendien gebeuren dat deze gaat krimpen. Eerste lagen kort (1 à 5’) verwarmen is dus de boodschap. Dit is vooral belangrijk voor een goede uitlijning van je ontwerpen.

Gebruik een teflonvel, persdoek of bakpapier (of schoon stuk stof van 100% katoen) om de plaat van je strijkijzer of bovenste plaat van je hittepers te beschermen. Het beschermt tevens het kledingstuk en de folie. Eerder aangebrachte folie zonder drager (zoals de eerste laag van een meerkleuren ontwerp) kan op de drukplaat lijmresten achter laten. Het gevolg hiervan is dat bij een volgende druk zonder bescherming, er zich smurrie op het kledingstuk kan hechten. Een beschermdoek of papier houdt alles schoon. Het zorgt er bovendien voor dat hittegevoelige items niet verschroeien.

STAP-VOOR-STAP STRIJKLETTERS IN FLOCKFOLIE STRIJKEN MET EEN STRIJKIJZER

    1. Best is altijd eerst je textiel voor te wassen, zodat het nadien niet meer krimpt
    2. Zorg voor een harde ondergrond met daarop een strijkdoek of een handdoek of dergelijke. Strijkplanken met lichte demping worden aanbevolen.
    3. Afhankelijk van het merk dat u gebruikt, kunnen de instructies voor het aanbrengen van strijkletters anders zijn. Controleer de handleiding van uw leverancier en controleer of deze hetzelfde zijn of in de buurt komen van de instructies zoals hieronder vermeld.
    4. Het strijkijzer zet je op zo’n 160-170° C. Dat is tussen linnen en katoen stand. De stoom zet je af.
    5. Je kan best even voorstrijken om eventuele kreuken uit het textiel te strijken en de applicatie beter te doen hechten.
    6. Je kan het midden van je kledingstuk bepalen door het in 2 te vouwen en nadien ook je ontwerp in 2 te vouwen (niet-klevende kanten naar elkaar toe vouwen)
    7. Leg uw vorm op de stof met verwijderbare transparante film naar boven
    8. Gebruik een persdoek (of een stukje katoenen stof zoals een theedoek) of vetvrij papier om te persen zodat het materiaal beschermd wordt tegen de hitte van het strijkijzer.
    9. Strijk gelijkmatig zonder stoom
    10. 15 tot 20 seconden per stukje
    11. het strijkijzer niet bewegen
    12. Flockfolie dient af te koelen vooraleer je de drager kan verwijderen. Pas na het afkoelen kun je de transparante film voorzichtig verwijderen
    13. Trek van hoek naar hoek
    14. Voor een goede hechting van de strijkletters kan je best nog een paar seconden strijken op de applicatie met een bakpapiertje ertussen. Draai uw stof om en strijk nogmaals goed
    15. Heeft de applicatie zich nog niet goed gehecht – dan kan je voorgaande stappen herhalen en er nog eens opnieuw op strijken. Zo ook, mocht de strijkapplicatie loskomen nadat het een aantal keer is gewassen

HOE FLOCKFOLIE AANBRENGEN MET EEN HITTEPERS?

Elk merk heeft zo zijn eigen vereisten en je volgt deze best nauwgezet op.

De flockfolies waar ik reeds mee gewerkt heb, vereisen volgende gemiddelden:

  • Voorverwarmen van textiel : 2-3 seconden
  • Temperatuur : 155-165° C
  • Tijd : 15-20 seconden
  • Druk : Medium (3-5 bar)
  • Cold peal : drager koud verwijderen
Een mooi bedrukt kledingstuk wil je graag lang mooi houden. Daarom is het belangrijk om je kleding met zorg en aandacht te wassen en te strijken. Volg onderstaande wasvoorschriften om zo lang mogelijk plezier te hebben aan je kleding.

WASINSTRUCTIES

  • Ga niet meteen na het aanbrengen van strijkletters of een strijkapplicatie wassen maar wacht minstens 24u.
  • Gebruik geen chloorbleekmiddel
  • Je kan een applicatie met “enkel” flockfolie wassen tot 60 °C. 
  • Draai je kleding met strijkletters binnenstebuiten voor het wassen en gebruik geen droogtrommel.
  • Strijk nooit rechtstreeks op de strijkletters in flockfolie. Beter is om het kledingstuk binnenstebuiten te strijken.

STRIJKAPPLICATIES VAN FLEXFOLIE EN GLITTERFLEX

Strijkapplicaties met flexfolie, flockfolie en/of glitterflex zijn eveneens een mooi alternatief.

Hier heb ik de strijkapplicatie voor een zelf gemaakt slabbetje.

De blaadjes van de bloem heb ik in rode flockfolie gesneden en het hartje van de bloem in witte glitterflex. Je kan het bestand van dit bloemetje dat ik zelf heb ontworpen, gratis downloaden voor persoonlijk gebruik. In de video hierboven laat ik u stap voor stap zien hoe ik deze strijkapplicatie bestaande uit flockfolie en glitterflex aanbreng. 

STRIJKAPPLICATIES MET STRASS-STEENTJES

Naast strijkapplicaties in flockfolie, kan je ook kiezen voor een “glitterende” variant. Hiermee bedoel ik de strass applicaties.  Dit zijn applicaties belegd met strass-steentjes die ook op kleding, tassen of ander textiel kunnen worden aangebracht. Strass-steentjes worden ook wel hotfix steentjes genoemd omdat ze ook door middel van verhitting aan de stof gaan kleven. De onderkant van deze steentjes is bedekt met een laagje lijm. Wanneer ze worden verhit, gaat de lijm smelten en hechten ze zich vast om het gewenste resultaat te bekomen. Je kan dus thuis gemakkelijk en snel glitter T-shirts maken door gebruik te maken van deze strass applicaties.

In onderstaande video laat ik u zien hoe u strass applicaties kan strijken.

WAT ZIJN GLITTER STRIJKLETTERS?

Glitter Strijkletters zijn letters gemaakt uit een glitter materiaal zoals glitterflex of holographic flex en die op textiel kunnen worden gestreken. Heb je graag een naam uit één stuk in sierlijke letters en niet in individuele letter transfers, dan kan je hiervoor bij mij terecht. Je geeft de naam van je keuze door en ik snijd en pel hem voor jou. Je hoeft hem enkel nog op te strijken.

Hopelijk heb ik zo voor jou duidelijkheid kunnen verschaffen over hoe je op een eenvoudige manier zelf kan flockfolie uitsnijden en strijken. 

Heb je er zin in gekregen om zelf aan de slag te gaan, maar zit je toch nog met vragen, laat dan een reactie hieronder in de comments.